Régmúlt

Az 1600 az évek közepén a török hódoltság alól felszabadult falu területére, az akkori földbirtokosok, többek között Ráday Gáspár - a felvidékről szlovák anyanyelvű jobbágyokat telepítettek birtokaikra, akik között voltak református vallásúak is, de csekély számban. Első hivatalos adatunk 1828-ból van, amikor a falu lakosságának kb.0.5% volt református vallású, mintegy 70 fő, 1870-re 37 főre csökkent a reformátusok száma, és nem is tudunk számbeli gyarapodást egészen 1941-ig, amikor is 462 fő református vallású élt a településen. A fenti adatokból következik hogy a 20. század előtt a református hívek csekély száma miatt nem volt önálló gyülekezet, és templomot sem tudtak emelni. A 16. században Hévízgyörkön alapított református egyházközséghez tartozott az aszódi szórvány gyülekezet és az ott szolgáló lelkész látta el a hívek lelkigondozását. Templomba is Hévízgyörkre jártak, ez a település sajátos elhelyezkedése folytán, mintegy fél óra alatt megközelíthető volt akár gyalogszerrel is.

1906 hozott változást az aszódi reformátusok életében. A Magyar Királyi Javítóintézetben felszentelték a háromhajós templomot /Katolikus Zsidó és Református/ itt már református istentiszteleteket is tartottak egészen 1950-ig, majd 1960-ban sajnos lebontották ezt a templomot. Ezután az Aszódi Evangélikus templom adott otthont a református istentiszteleteknek, amelyet havonta 2 alkalommal tartott a mindenkori Hévízgyörki református lelkész, sajnos csak csekély számú hívőnek - 7-10 fő, néha még ennél is kevesebb. Ennélfogva nem beszélhetünk Aszódon tradicionális gyülekezetről. A régebben aszódra került református családok gyermekei házasság révén beolvadtak az evangélikus vagy a katolikus vallású közösségekbe, illetve a vegyes házasságból született gyermekek, amennyiben a református szülő ragaszkodott a protestáns valláshoz, evangélikusok lettek. Tehát aszódon több olyan család is ismert, ahol az egyik szülő református a másik katolikus a gyermekek pedig evangélikusok. A mai aszódi reformátusok betelepülés útján kerültek a városba. Mivel itt laktanya volt, valamint a fiúnevelő intézet, gimnázium, és a közelben több munkalehetőség. Ezen kívül több család települt ide Erdélyből és Kárpátaljáról. Szívük mélyén ott él valahol amit Isten felé irányító útmutatásként kaptak szüleiktől, ha a templomi gyülekezeti közösséget nem is gyakorolják, de kötődésük van a reformátusok népéhez, ezért vallották magukat 420-an Reformátusnak a legutóbbi népszámláláson.

Közelmúlt

2004 szeptemberében Szabó Zoltán személyében új lelkész került a hévízgyörki gyülekezetbe, akinek Isten arra indította szívét, hogy felkarolja az aszódi reformátusok ügyét. Áldozatos munkájával mindent megtett az aszódi reformátusok ébredéséért. És Isten kegyelme áradni kezdett a gyülekezetre.
Míg korábban csak 2-hetente volt Istentisztelet, innentől kezdve minden vasárnap összegyűltünk Istent dicsérni, igét hallgatni. Ebben városunk szülötte Barthos Gergely, akkor még teológushallgató is nagy segítségül volt. Az istentiszteletek helye is megváltozott. Addig a Evangélikus templomban tartottuk alkalmainkat, ahol evangélikus testvéreink lelkesen és nagy szeretettel láttak minket vendégül. De Isten ebben is változtatást tervezett számunkra. Az első karácsonyi szeretetvendégség megtartására kerestünk helyet, mikor gyülekezetünk egyik tagja, aki épp akkor tért haza egy szentföldi látogatásról, felajánlotta, hogy tartsuk az általa vezetett intézményben az alkalmat, de ne csak a szeretetvendégséget, hanem a heti istentiszteleteket is. Így 2005 óta a művelődési ház zenetermében tartjuk. 2008 augusztusában egy lelkészváltás következtében Barthos Gergely került a hévízgyörki gyülekezetbe, így azóta ő végzi gyülekezetünk pásztorolását.

Jelen

Jelenleg Aszódon mintegy 120 fő, akiről tudjuk, hogy református vallású és valamilyen formában kapcsolódik gyülekezetünkhöz. Hozzánk tartozik még Kartalról mintegy 30 fő, tehát nagyjából 150 az aszódi hívek száma, akik közül kb. 50 ember szokott rendszeresen istentiszteletre járni. De akikre mindig lehet számítani az kb. 30 ember, ez a gyülekezet magja. Az elmúlt időszakban Isten több új család érkezésével ajándékozta meg gyülekezetünket, újabb lendületet adva lelki építkezésünkben. Így indulhatott be a hetenkénti gyermekistentisztelet, valamint a családos délutánok is rendszeressé váltak.
Bár még mindig nincs saját otthonunk, lelkileg egyre erősödünk. Hisszük hogy Istennek terve van aszódi református gyülekezettel, és ezzel a biztos tudattal nézünk a jövőbe. Tudjuk, hogy nem emberi erőre kell támaszkodnunk, ezért Istenre bízzuk ügyünket.

 

Gyülekezetünk lelkésze:
Barthos Gergely
Tel: 06(30)636-5858

Gyülekezetünk számlaszáma:
10402915-00026835-00000004

December 2017
H K Sz Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Látogatók
Oldalainkat 42 vendég böngészi
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa1124
mod_vvisit_counterTegnap626
mod_vvisit_counterA héten8212
mod_vvisit_counterMúlt héten7950
mod_vvisit_counterA hónapban22105
mod_vvisit_counterMúlt hónapban28828
mod_vvisit_counterÖsszesen1728560
-->